Friday, January 21, 2011

Manti :)







       Mantiyi sevmeyen var midir aceba. Bence yoktur :)) ben cok severim mantiyi ama yalniz yapilmiyor kalabalikla yapmak daha guzel oluyor hele bir de evde stok yapmak istiyorsaniz kalabalik bir grupla yapmak en akillica olani. Esim bazen ister manti ben kendimize gore az yaparim iki kisi olunca yapmasi yormuyor ama kalabalik olunca yalniz yapamam :)) Gecen Carsamba gunu manti yaptik arkadaslarla. Biz bayagi cok yaptik evde her daim manti bulunsun diye :)) hos evde manti her gun pisse hergun yenir sanirim. Biz 5 corba kasesi un kullandik 10 buyuk beze cikti 5 yumurta kullandik, her kase icin 1 yumurta kullandik. Bir beze icin ortalama 100 gr. kiyma kullandik. Siz miktari kendinize gore ayarlayabilirsiniz. Ben buraya 4 kisilik bir tarif yazacagim. Umarim begenirsiniz biz cok begendik.

Malzemeler:

 2 corba kasesi un
2 adet yumurta
tuz, su

Ic Malzemesi:

300 gr. kiyma
1 buyuk boy sogan
Karabiber, kirmizi biber, tuz
Bir avuc kadar ince dogranmis maydanoz

Uzeri icin:

 1/ 2 kg. yogurt
2 dis sarimsak
4 yemek kasigi kadar tereyagi
1 yemek kasigi domates salcasi
kirmizi biber, pul biber

Haslamak icin:

7 bardak su
2 - 3 tatli kasigi tuz

 Yapilisi:

       1. Genis bir kaba unu koyun yumurtalari ekleyin damak zevkinize gore tuzu ekleyin ve karistirin. Suyunu azar azar ekleyin sert bir hamur yogurun. Hamuru 4 bezeye ayirin. Uzerine nemli bir bez ortun.

     2. Sogani incecik dograyin kiymayi ekleyin baharatlari ilave edin cok ince dogranmis maydanozu ekleyin iyice karistirin.

    3.  Herbir beze unlanarak oklavayla bicak sirti kalinliginda acilir. Bicakla istenilen buyuklukte karelere kesilir. Herbir parca karenin icine yeteri miktarda ic harci koyulur. Biz bol bol koyduk. Oyle bir kasiga 40 tane sigsin diye ugrasmadik yiyince agziniz et gelsin istiyorsaniz bizim gibi yapin :))

    4. Genis bir tencereye suyu koyun su kaynayinca icine tuzu atin. Mantilari da suya atin ve 10 dakika kadar  pisirin.

   5. Ayri bir tavada tereyagini eritin salcayi ezin ve tereyagina karistirin baharatlari ekleyin guzel bir sos hazirlayin.

   6. Sevis tabagina once manti daha sonra sarimsakli yogurdu alin uzerine salcali sosu gezdirin. Dilerseniz uzerine kuru nane ve sumak ta ekleyebilirsiniz. 6 basamakta  mantiniz hazir. Afiyet olsun.

    NOT:   Fazla yapmissaniz firin tepsisini cok aza yaglayip mantilari tepsiye yerlestirin ve firina verin firinda cok az tutun mantilar kuruyunca buzdolabi posetine koyup buzluga koyabilirsiniz. En alttaki resim firinlanmis mantilar.

No comments:

Post a Comment