Simit tarifi (arifetarifgerek.blogspot.com ) sevgili Nurdan'dan
tarifi aynen yaptim enfes oldu.
Malzemeler:
Kavrulmus susam
Pekmez
Hamur Malzemeleri
1 su bardagi ilik su
1 su bardagi ilik heavy cream veya cig krema veya sut ( ben sut kullandim )
1 yumurta
1 yemek kasigi toz maya
2 yemek kasigi toz seker
2 tatli kasigi tuz
2-3 yemek kasigi siviyag
4-5 su bardagi un
Yapilisi:
Oncelikle orta ateste susamlari yarim saat kavuruyoruz ki surekli karistirmak gerekiyor.
Ilik su ve sutu karistirip icine mayayi sekeri ilave edip karistiriyoruz. Mayanin kabarmasi icin 2-3 dk bekliyoruz.
Mayamız kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı,
yumurtayı ve unun 5 bardağını ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Elimize
yapışan hamuru kalan 1 bardak unun yarısını da dökerek yumuşak bir hamur
elde ediyoruz, eğer hala elinize yapışıyor ise kalan unu da ilave
edebilirsiniz ama genelde ihtiyaç olmuyor.
Hamuru yoğurduktan sonra unlanmış tezgahın üzerine alıp, hamurun üstünü de unladıktan sonra,
Sıcak su ile ıslatılmış temiz mutfak havlumuzu hamurun üzerine kapatıp hamuru dinlenmeye (mayalanmaya) bırakıyoruz.
Yaklaşık yarım saat sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkmış oluyor.
Yaklaşık yarım saat sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkmış oluyor.
Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.
10 eşıt parçaya bölüyoruz. (bıçakla kesiyoruz)
Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.
Iki ucunu birlestirip birlesim yerini elimizle iyice birlestiriyoruz.
Iki ucunu birlestirip birlesim yerini elimizle iyice birlestiriyoruz.
Diğer hamurları da aynı şekilde şekil verip unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin
kıvamını inceltiyoruz. Pekmeziniz yoksa pekmezle yapacağımız işlemin
aynısını suyla da yapabilirsiniz.
Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
Daha sonra kavrulmuş susamlarımızın bulunduğu kabın içine simitimizi önlü arkalı susama batırıyoruz.
Susamlara batırılmış simitleri önceden
yağlanmış tepsiye veya benim gibi fırın telinin üzerini folyo ile
kaplayıp sprey yağla yağladıktan sonra simitlerimizi teker teker
aralarda boşluk olacak şekilde diziyoruz. Simitleri fırına vermeden önce
fırını 400 F ( 200 C)
de 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. Fırının sıcaklığı ile
simitlerin mayalanması daha hızlı oluyor.
Isınmış fırında 10-15 dk mayalanan simitler.
Böyle mayalandıklarında kabardıkları için ve yüksek ısı da
pişeceklerinden dolayı çıtır çıtır oluyorlar piştiklerinde. 500F ( 200 C’) de
pişiriyoruz.
No comments:
Post a Comment