Wednesday, April 25, 2012

Sokak Simiti

Himmm nefisss simitler bir harikaydi :)) kendimi tebrik ediyorum :))

Simit tarifi  (arifetarifgerek.blogspot.com ) sevgili Nurdan'dan
tarifi aynen yaptim enfes oldu.
Malzemeler:

Kavrulmus susam
Pekmez

Hamur Malzemeleri

1 su bardagi ilik su
1 su bardagi ilik heavy cream veya cig krema veya sut ( ben sut kullandim )
1 yumurta
1 yemek kasigi toz maya
2 yemek kasigi toz seker
2 tatli kasigi tuz
2-3 yemek kasigi siviyag
4-5 su bardagi un

Yapilisi:
 Oncelikle orta ateste susamlari yarim saat kavuruyoruz ki surekli karistirmak gerekiyor.
Ilik su ve sutu karistirip icine mayayi sekeri ilave edip karistiriyoruz. Mayanin kabarmasi icin 2-3 dk bekliyoruz.
Mayamız kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı, yumurtayı ve unun 5 bardağını ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Elimize yapışan hamuru kalan 1 bardak unun yarısını da dökerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz, eğer hala elinize yapışıyor ise kalan unu da ilave edebilirsiniz ama genelde ihtiyaç olmuyor.
Hamuru yoğurduktan sonra unlanmış tezgahın üzerine alıp, hamurun üstünü de unladıktan sonra,
Sıcak su ile ıslatılmış temiz mutfak havlumuzu hamurun üzerine kapatıp hamuru dinlenmeye (mayalanmaya) bırakıyoruz.
Yaklaşık yarım saat sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkmış oluyor.
Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.
10 eşıt parçaya bölüyoruz. (bıçakla kesiyoruz)
Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.
Iki ucunu birlestirip birlesim yerini elimizle iyice birlestiriyoruz.
Diğer hamurları da aynı şekilde şekil verip unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz. Pekmeziniz yoksa pekmezle yapacağımız işlemin aynısını suyla da yapabilirsiniz.
Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
Daha sonra kavrulmuş susamlarımızın bulunduğu kabın içine simitimizi önlü arkalı susama batırıyoruz.
Susamlara batırılmış simitleri önceden yağlanmış tepsiye veya benim gibi fırın telinin üzerini folyo ile kaplayıp sprey yağla yağladıktan sonra simitlerimizi teker teker aralarda boşluk olacak şekilde diziyoruz. Simitleri fırına vermeden önce fırını 400 F ( 200 C)
 de 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. Fırının sıcaklığı ile simitlerin mayalanması daha hızlı oluyor.
Isınmış fırında 10-15 dk mayalanan simitler. Böyle mayalandıklarında kabardıkları için ve yüksek ısı da pişeceklerinden dolayı çıtır çıtır oluyorlar piştiklerinde. 500F ( 200 C’) de pişiriyoruz.


No comments:

Post a Comment