Wednesday, December 10, 2014

Purple Yam - Mor Patates



Rabbimin sonsuz nimetlerine hamd olsun. Amerika da yasarken birbirinden farkli meyve ve sebzeyle karsilasiyor insan, kim bilir daha bilmedigimiz neler vardir. Sweet potato yani tatli patatesi kesfetmis ve cok sevmistim. Hatta blogda birkac tarif te var. Tatli patatesin rengi turuncu purple yam yani mor patates ayni aileden tatli ve rengi mor :) Haslandigi zaman rengi daha da koyulasiyor tadi ise hicbirseye gerek olmadan gayet guzel. Biraz arastirdiktan sonra pie, turta hatta dondurma yapildigini gordum. Bende hemen denemelere basladim tabi:) Once kabuklarini soydum ve hasladim sonra pure haline getirdim.
 Turta ve kurabiye denedim kalan pureyle de kek yapmayi planliyorum.
Kurabiyeden pek memnun kaldigimi soyleyemem icine nisasta koymama ragmen kiyir kiyir degilde daha yumusak oldu patatesten dolayi tabi :) tadi kotu degil ama bekledigimi alamadim. Kek de daha guzel bir kivam olacagini dusunuyorum.

Turta ve Kurabiyenin tarifini paylasiyorum fikir olmasi acisindan :)





Turta malzemeleri

Sitedeki frambuazli turta hamurunun aynisi ben sadece malzeme miktarini yariya indirdim.

1 stick tereyagi ( 115gram)
1/2 cup siviyag
3 yemek kasigi yogurt
1 cup pudra sekeri
2 cay kasigi kabartma tozu
Aldigi kadar un ( yavas yavas ekleyin )

Ic Malzemesi icin

1 adet yumurta
1 stick tereyagi
1/2 cup seker
1 cay kasigi tarcin
1/2 cup evaporated milk yada yagli sut
1 cay kasigi tuz
2 cup ezilmis mor patates

Once hamuru yoguruyoruz ve buzdolabinda biz ic malzemeyi hazirlayana kadar bekletiyoruz. 
Ic malzeme icin oda sicakligindaki tereyagi ve sekeri iyice cirpin sonra yumurtayi ekleyin ve cirpmaya devam edin bu sirada tuzu da ekleyin. En son tarcin patates ve sutu ekleyip iyice karistirin. 

Muffin kalibina hamurunuzdan bir parca alip icine yerlestirin ve ic malzemenizden 1,5 yemek kasigi koyun. 
350 F firinda batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin. Farkli bir tat arayanlar icin guzel bir tarif :)
 ** Ben olcuyu yariya indirerek yaptim.







Kurabiye malzemeleri

Aslinda uydurma bir tarif oldu :)

4 Yemek kasigi tereyagi
1/2 cup pudra sekeri
1 yemek kasigi yogurt
1/3 cup nisasta
3 yemek kasigi purple yam ( mor patates)
1 cay kasigi kabartma tozu
Aldigi kadar un


Yapilisi

Butun malzemeleri karistirip unu yavas yavas ekleyerek yumusak bir hamur yogurun. Tezgahin uzerinde oklavayla acip cay bardagiyla kesin ve gul sekli verip ortadan ikiye bicakla kesin boylece iki tane gul kurabiyeniz olacak. Gul seklini yapmak icin uc tane yuvarlak hamuru biri otekinin uzerine gelecek sekilde yan yana koyun ve sarin sardiginz ruloyu ortadan bicakla kesin. Yagli kagit serili tepsiye dizip 350 Ffirinda alti kizarina kadar pisirin. Soguyunca pudra sekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment